Haaruitval is iets wat velen overkomt, en voor sommigen kan dit een enorme impact hebben op hun zelfvertrouwen. Ondanks dat zoveel mensen last van hebben, is er tot op de dag van vandaag nog steeds geen goede behandeling mogelijk. Er bestaan honderden producten, maar velen zijn puur commerciële producten die inspelen op de onderzekerheden van mensen met haaruitval. Het is dan ook lastig om door deze wirwar van producten de juiste te vinden.
Het leek mij dan ook een goed idee om hier een basis overzicht te geven voor de mensen die (helaas) 'nieuw' zijn in deze wereld.
Let op: Ik praat specifiek over AGA, erfelijke haaruitval.
------
Heel kort gezegd weet men nog steeds niet alle redenen van haaruitval. De laatste jaren worden er steeds meer stoffen gevonden die mensen met haaruitval wel of niet hebben ten opzichte van mensen zonder haaruitval, maar het plaatje is nog niet compleet.
Iets wat achter al tientallen jaren bekend is, is dat de haren van mensen met haaruitval gevoelig zijn voor het hormoon 'DHT'. Dit word dan ook gezien als de grote boosdiener voor haaruitval. DHT is een 'eindproduct', en wordt door middel van diverse processen omgezet van testosteron in DHT. DHT is vele malen krachtiger dan testosteron
zoals al gezegd ga ik hier niet verder in op de processen, maar op de behandelingen.
Er zijn 2 producten die al jarenlang bewezen hebben effectief te zijn tegen haaruitval. Dit zijn
minoxidil en
finasteride. Finasteride heeft ook nog een krachtiger broertje genaamd 'Dutasteride', maar deze is nooit officieel goedgekeurd.
Minoxidil
Minoxidil is een lotion die je op je hoofdhuid aanbrengt, je neemt het product dus niet in. Meestal is het een vloeistof, maar het komt ook in de vorm van een foam.
De precieze werking van Minoxidil is tot op de dag van vandaag nog steeds niet bekend. Oorspronkelijk is het een medicatie tegen hoge bloeddruk, en men zag dat bij de proefpersonen ook het haar ging groeien.
Minoxidil zorgt ervoor dat de haren steviger worden. Met name de uitdunnende haren en de zogenaamde vellushaartjes maken kans om terug te komen als stevige(re) haren. Minoxidil is met name effectief bewezen op de kruin, maar kan ook een gunstige werking hebben op de inhammen en frontale gebieden.
Sinds 2018 is Minoxidil niet meer vrij verkrijgbaar in Nederland wegens de mogelijke bijwerkingen. Een mooi alternatief is
Nanoxidil 5%.
bijwerkingen
Omdat het product topisch word aangebracht wil het nog niet zeggen dat er geen bijwerkingen zijn. De lotion word toch (al is het in kleinere mate) opgenomen in het bloed en bereikt hiermee andere delen van het lichaam. De meest serieuze mogelijke bijwerkingen van minoxidil zijn
hartproblemen. Denk aan hartkloppingen, een te lage bloeddruk etc. Indien je dit ervaart moet je direct stoppen. Andere mogelijke bijwerkingen zijn wallen onder de ogen, opgezwolle oogleden en/of tong en vermeerderde haargroei op andere delen van het lichaam (zoals rug en borst).
Voor een review van 2 producten kun je
hier (lotion) en
hier (foam) kijken.
Finasteride
Net als minoxidil is Finasteride ontwikkelt als medicatie voor iets anders (prostaat) en bleek het te werken tegen haaruitval. Finasteride voorkomt de omzetting van testosteron naar DHT, en verlaagt in feite dus de hoeveelheid DHT in je lichaam.
Het is een medicijn dat je oraal inneemt, meestal in de vorm van een pilletje. De officiële merknaam is 'Propecia' en komt in pilletjes van 1mg (de dagelijkse dosis). Echter zit er geen patent op de stof 'finasteride', waardoor er tientallen varianten zijn. De meeste mensen kopen 5mg finasteride pillen die ze vervolgens in 4 tot 8 stukken snijden. Hiermee is finasteride een erg goedkoop middel tegen haaruitval.
bijwerkingen
Net als minoxidil is finasteride een serieus medicijn. De mogelijke bijwerkingen kunnen grote gevolgen hebben en moeten goed overwogen worden. Omdat finasteride een hormonaal effect heeft op DHT, maar ook op testosteron, heeft een een hele range van mogelijke bijwerkingen. Het varieert van een verminderd libido, tot de aanmaak van borstweefsel (gynomasty) tot erectie-stoornissen. Opletten dus!
Echter, dit zijn mogelijke bijwerkingen en het gaat zeker niet bij iedereen op. In een groot onderzoek bleek dat niet alleen de mensen op de medicatie last had van bijwerkingen (1 tot 3%), maar ook dat de placebo groep deze bijwerkingen had!
Wat ik hiermee wil zeggen is dat de bijwerkingen van finasteride in bepaalde gevallen een geestelijk iets zijn. Als je denkt bijvoorbeeld dat je een erectie-probleem hebt, kan dit desastreuze gevolgen hebben. Voel je je niet lekker bij het gebruik van finasteride? Stop er dan mee.
Zelf adviseer ik iedereen om te beginnen met een lagere dosis dan de aangeraden 1mg per dag, bijvoorbeeld 0.5mg om de dag en dit eventueel langzaam op te schroeven.
Dit neemt niet weg dat er mensen zijn die ook daadwerkelijk bijwerkingen ondervinden. Je veranderd je hormoonhuishouding, dus het is niet gek dat er iets kan veranderen. Houd bij gebruik van dit medicijn je lichaam goed in de gaten en geef het tijd om te wennen. Als je bijwerkingen ondervind stop er dan mee of schroef de dosis terug.
Opmerking: Op het internet gaan complete horror-verhalen rond over het gebruik van finasteride. Hoewel ik niet uitsluit dat hier ook waarheden bij zitten, zijn dit veelal verhalen die uit hun verband zijn getrokken. Mensen met erectiestoornissen geven nu eenmaal graag de schuld aan iets anders dan zichzelf (menselijk trekje, heel normaal).
En verder..
Naast de 2 bekendste middelen zijn er uiteraard nog honderden andere middelen, waarvan sommige zeer waarschijnlijnk een gunstige werken. Hieronder valt bijvoorbeeld
shampoo met ketoconazol, en
LLLT behandelingen. Hierover volgt meer in deel 2.