In de 21e eeuw worden wij overspoeld met reclames. TV, radio, internet, noem het maar op. Overal zien we modellen van 'hoe we eruit moeten zien'. De percentages van bijvoorbeeld eet-problemen en depressie zijn nog nooit zo hoog geweest, mede door deze commercie. Mensen krijgen een vertekend beeld van de werkelijkheid en leven naar onwerkelijke standardaarden...
En zo is het wellicht ook het geval met haaruitval. Ik wil niet zeggen dat mensen vroeger zich nooit vervelend hebben gevoeld bij haaruitval (iedereen wil wel een mooie bos haar), maar de psychologische druk is de laatste jaren alleen maar toegenomen. De shampoo en hair-styling reclames komen dagelijks voorbij. En mannen (en vrouwen) met de haarlijn van een 16-jarige staan model voor deze (vaak bewerkte!!) reclames. Wij worden van alle kanten bestookt dat je haar onmisbaar is voor je uiterlijk, en vrijwel ieder niet kaal persoon zal ook het meeste tijd besteden aan zijn of haar haar..
Aan iemand zijn kapsel lezen we af wat voor persoon het is, zakelijk of sportief? Slordig of juist netjes? Maar wat als je haar nu uitvalt! Je hebt nog maar 1 kapsel, namelijk kaal (of gemillimeterd). Absoluut, er zijn genoeg mannen die deze look kunnen hebben. Het ziet er vaak zelfs stoer en sportief uit, maar wat als jij deze persoon nu niet bent? Of wat als je vind dat kaal jou niet staat!
Mijn eerste tip is hier dan ook, probeer het te accepteren... Haaruitval is lastig, zeer lastig. Er is geen goede oplossing. Het zal altijd een 'levenslange strijd' zijn om je haren te behouden, als het al überhaupt lukt. Probeer voordat je echt kaal word eens je haar op 7 tot 9mm te millimeteren. Je kunt dan eens kijken hoe dat je staat. Wennen is hierbij heel erg belangrijk! Zelf had ik tot mijn 18e altijd maar haar redelijk lang, maar op gegeven moment besloot ik om het te millimeteren. De eerste dagen schrok ik telkens weer, en ik kon er maar niet aan wennen. Echter, na een paar weken vond ik het heel normaal, en ik heb het jarenlang gehouden!
Maar tuurlijk, gemillimeterd haar is niet hetzelfde als kaal (iets waar veel mensen zich nogal eens in vergissen)! Als accepteren niet lukt, ga je dan goed verdiepen in de mogelijkheden. Zoals ik al heb gezegd is er geen makkelijke oplossing..Welke keuze je ook maakt, alles heeft nadelen en 'zware kanten'. Zo kun je gaan voor finasteride (een redelijk goed bewezen middel), maar zit je wel je levenlang vast aan een middel dat invloed heeft op je hormonen. Of je kunt gaan voor minoxidil, maar veel mensen vinden het een vervelend klusje dat je 2x per dag moet uitvoeren! Of je gaat voor een haartransplantie, allereerst een erg dure optie, die lang niet altijd leid tot een volle bos haar.
Wees realistisch! in je strijd tegen haaruitval. Je kunt niet meer dezelde bos haar krijgen als toen je 16 was. Laat dit beeld los, en denk aan de mogelijkheden waar jij wel tevreden mee zou kunnen zijn. Kijk ook naar het verwachte patroon. Heb jij alleen last van inhammen en is de kans groot dat dit nooit verder zal gaan, dan kun je best veel bereiken. Maar is de kans groot dat jij volledig kaal word, blijf dan realistisch en ga op zoek naar een tussenweg. Bijvoorbeeld een gemillimeterd kapsel waar je wel nog aardig wat haar heb staan.
En 'maak een plan van aanpak'. Een zeer veel gemaakte vergissing is dat men te vaak wisselt van aanpak. De ene maand gebruiken ze dit middel en de andere maand wisselen ze weer naar iets anders. Haargroei en de strijd tegen haaruitval is een langdurig proces, wees geduldig. Kies voor een regime dat je minimaal 12 maanden volhoud. Werkt het niet? Kijk dan eventueel naar andere opties? Werkt het wel, perfect! Werkt het wel maar niet tevreden? Kijk eens naar overige mogelijkheden. Houd je regime gewoon aan maar kijk of er nog aanvullende middelen zijn.
Al met al is haaruitval lastig. Sommige mensen doet het niks, maar anderen hebben er zeer veel last van. Het gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen gaan vaak op de schop; en voor sommigen heeft dit desastreuze gevolgen! In mijn volgende blog ga ik verder in over het psychologische effect van haaruitval en de gevolgen hiervan.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten